Follow Erkan Arkuttan Güncel Yazılar on WordPress.com

Japonya’daki büyük felaketin ardından düşünülmesi gereken ne?


12854_3

Yaşanan her olay insanların düşünmesi ve akletmesi içindir, düşünülmedikçe olaylar devam edecektir.


Tsunami her şeyi yerinden söküp götürdü, kimseyi tanıyamıyoruz, yüzlerce ölü var…”İşte kurtulanların ağzından dökülen sözler. Japonyatsunaminin ardından şimdide nükleertehlike altında. Yani durum kötüden gittikçe daha da kötüye gidiyor. İnsanlar sadecedepremin 8.9’luk şiddetinden, şehrin içinde sürüklenen gemilerden ve arabalardan bahsediyorlar. Japonya kimbilir kaçıncı felaketini yaşıyor. Peki bu kadar kısa süre içinde nerdeyse önüne çıkan her şeyi yok eden tsunaminin ardından düşünülmesi gereken ne, konuşulması gereken ne? Tsunaminin verdiği maddi zarar mı, yoksa bir toplumun yok olan maneviyatı mı?

Bildiğiniz gibi Japonlar dindar bir toplum değil, yaşamları tam olarak maddiyat üzerine kurulu, varsa yoksa şirketleri, iş hayatları, borsaları, şirketlerinin ciroları. Tam olarak robotlaşmış gibiler, maneviyat yok, Allah’a dönüp yönelmek yok. Sadece bu dünya için yaşıyorlar. Peki sonuç ne oluyor? Bir atom bombası ile tüm ülke saniyeler içinde yerle bir oluyor, ülkede taş taş üzerinde kalmıyor. Japonlar büyük bir güçlükle ülkeyi tekrar ayağa kaldırıyorlar. Sonra ne oluyor? Ard arda gelen şiddetli depremler özenle kurdukları yolları, köprüleri birkaç saniyede yerle bir ediyor, yine taş taş üzerinde kalmıyor. Tsunamide gördünüz mü sürüklenen arabaları ve evleri? İşte değer verilen her şey böyle bir anda çer çöp oluyor.

Bilin ki, dünya hayatı ancak bir oyun, ‘(eğlence türünden) tutkulu bir oyalama’, bir süs, kendi aranızda bir övünme (süresi ve konusu), mal ve çocuklarda bir ‘çoğalma-tutkusu’dur. Bir yağmur örneği gibi; onun bitirdiği ekin ekicilerin (veya kafirlerin) hoşuna gitmiştir, sonra kuruyuverir, bir de bakarsın ki sapsarı kesilmiş, sonra o, bir çer-çöp oluvermiştir. Ahirette ise şiddetli bir azap; Allah’tan bir mağfiret ve bir hoşnutluk (rıza) vardır. Dünya hayatı, aldanış olan bir metadan başka bir şey değildir. (Hadid Suresi, 20)

Japonya’da bu kadar felaket yaşıyor, bu kadar insan ölüyor ama yine de Allah’a yönelmiyorlar, Allah’a tapmak yerine batıl dinlere yönelip putların önünde eğiliyorlar. Allah’da onlara sürekli böylesine zorlu ve çetin imtihanlar vererek Kendisini hatırlatıyor, her şeylerini ellerinden alarak dünyanın ne kadar boş olduğunu gösteriyor. Japonya depremi tüm hayatı para olan, maddiyat olan ve Allah’ı unutanlar için çok büyük bir ders bence. Eğer insanlar Allah’ı unuturlarsa bu felaketler devam edecektir, çünkü Allah bunun böyle olacağını zaten Kuran’da haber vermiştir:

İşte Biz, onların her birini kendi günahıyla yakalayıverdik. Böylece onlardan kiminin üstüne taş fırtınası gönderdik, kimini şiddetli bir çığlık sarıverdi, kimini yerin dibine geçirdik, kimini de suda boğduk. Allah onlara zulmedici değildi, ancak onlar kendi nefislerine zulmediyorlardı. (Ankebut Suresi, 40)



Yorum bırakın