Follow Erkan Arkuttan Güncel Yazılar on WordPress.com

Nereye yetişiyorsun?


6890

Biz hayat için koştururken ölümde bizim peşimizden koşuyor.


Geçen gün gazetede okuduğum bir haber gündelik yaşamın en vazgeçilmez konularından birisi olan “bitmeyen koşturmacalar, sürekli ileriye yönelik planlar, programlar” ın aslında ne kadar anlamsız olduğunu düşündürdü. Bir sinema oyuncusu hissettiği bir rahatsızlık üzerine hastaneden randevu alıyor. Fakat bu durum gerçekleşmeden hayatını kaybediyor. Cenazesinde bir araya gelen yakınlarının söylediği ise çok düşündürücü: “Cenazesinin kaldırıldığı saatte doktor randevusu varmış!”

İnsanın kafasında yaptığı bir plan, ileriye dönük attığı bir adım, gerçekleştirmeyi düşündüğü bazı işler, hiç hesaba katmadığı bir şekilde son bulabilir. O işe hiç başlayamayabilir ya da başlar ama bitirmesi mümkün olmaz. Veya tam bitirip sonuçlandırdığını düşündüğü anda, kendisi bu sonucu göremeyebilir. Çevrenize bir bakın. Sürekli koşturmaca içinde olan, bir şeyler yetiştirme telaşı yaşayan birçok insan göreceksiniz. Toplantı için gerekli hazırlıkları yapmaya çalışanlar, iş seyahati için belgelerini toplayanlar, sınava yetişmeye çalışan öğrenciler, işe giderken vapura koşan insanlar, çocuklarının peşinde koşan anneler ve bunlar gibi günlük hayatın hareketliliği içinde bitmeyen bir koşturmaca içinde olan milyonlarca insan… Hepsi bir şekilde bir amacın peşinde aceleyle, hızla ilerliyorlar. Acaba bu insanların ne kadarı her an bu koşturmaca dolu hareketliliğin bitebileceğini, bir anda ölüm gerçeğiyle karşılaşacağını düşünüyor?

Elbette ki yaşadığımız süre boyunca bazı planlar yapacağız, işlerimizi belli bir plan dâhilinde gerçekleştirmeye çalışacağız, kendimize ulaşmak için bazı hedefler koyacağız. Burada önemli olan, bu planları yaparken de, aslında her planı yapan ve gerçekleştirenin Allah olduğunu bilerek yaşamaktır. Biz bir konuda çok ince ve detaylı bir plan yaptığımızı düşünebiliriz ama unutmamalıyız ki tüm planlar en ince ayrıntısına kadar Allah’ın bilgi ve kontrolündedir.

Çok önemli olduğunu düşündüğümüz bir toplantıya yetişmeye çalışırken aslında Allah’ın izin verdiği ölçüde bunu gerçekleştiririz. Yanlışlıkla kapatılan saatin alarmı, son saniyede kaçırılan vapur, toplantıda sunum yaparken yanlışlıkla atladığınız bir kelime ve bunlar gibi tüm ayrıntılar Allah’ın sonsuz aklıyla önceden belirlenmiştir. Yıllar önce üniversite sınavında en çok istediği tek tercihini kazanan bir arkadaşım, bu başarısından haberi olmadan vefat etti. Çünkü sınav sonucu belli olup istediği yeri kazandığı ortaya çıktığında o çoktan bir trafik kazasında hayatını kaybetmişti.

Gördüğünüz gibi çoğu zaman insanlar bir amacın peşinden hızla, bitmek bilmeyen bir enerjiyle koşarlarken, bir anda bu koşturmaca hiç kimsenin beklemediği bir anda ölümle son bulabiliyor. Gelin, kaçınılmaz olan ölüm böyle ani bir şekilde sizin karşınıza çıkmadan, biraz durun, bir soluklanın, hızla peşinden koştuğunuz dünya işlerine biraz ara verin ve düşünün: Bu kadar hızla bir şeylerin peşinden koşarken aslında geçen her saniye ölüme ve ahirete biraz daha yaklaşıyorsunuz. Şu anda hayatınızın en önemli gerçeklerinden birisi olan ölüme geçtiğimiz saniyeden daha yakınsınız. Hangi yöne koşuyor olursanız olun, nereye yetişiyor olursanız olun aslında sürekli ölüme ve sonsuz Ahiret hayatınıza doğru yaklaşıyorsunuz. Üstelik diğer küçük amaçlarınıza yetişebilmenizin hiçbir garantisi ve kesinliği yok ama sonsuz Ahirete kavuşacağınız kesin olan bir gerçek. Yüce Rabbimiz Allah kesin olan bu gerçeği Kuran-ı Kerim’de bizlere şöyle bildirmektedir:

“İşte, göğün ve yerin Rabbine andolsun ki, şüphesiz, o (size va’dedilen) sizin (aranızda) konuştuklarınız kadar, elbette kesin bir gerçektir.” (Zariyat Suresi 23)



Yorum bırakın